Villa "Camilla"  238

Efter att ha ritat hus med olika kunder från olika kommuner i över 20 år har jag valt att ta fram ett hus i klassisk stil som jag tror skulle passa många människor och många planbestämmelser.

Detta är Villa Camilla med en byggnadsarea på 145 kvadratmeter.

I detta förslag är terrasstaket på 56 kvadratmeter vilket också beräknas som byggnadsarea.
Man får bygga 15 kvm bygglovsfritt skärmtak så skärmtakets placering och storlek får bero på ekonomi och planbestämmelser.

Huset har en byggnadshöjd på 6 m.

Boytan på plan 1 är 126,4 kvm
Boytan på plan 2 är 111, 6 kvm 
Golvytan på vinden är 99 kvm och denna kan inredas.

Arkitekt: Heidi Mikalsen
 


På Villa Camilla finns inga kupor då jag har märkt att vissa kommuner inte tillåter kupor eller frontespiser och beräknar dessa som byggnadshöjd. I vissa planbestämmelser står det att kupor och frontespiser får byggas med 1/3 av takets längd och i dessa fall kan kupor läggas till om önskvärt. 
Åttefallsreglerna tillåter också att två kupor sätts in i efterhand, men då måste huset vara färdigbyggt.
 


På huset baksida är det ritat in ett verandatak om 56 kvm som betraktas som byggnadsarea. Beroende på planbestämmelser får man behålla eller minska verandataket. Man får dock bygglovsfritt bygga 15 kvm skärmtak enligt gällande regler.
 


En uteplats under tak är guld värd då man får skydd från både sol och regn. Med ett terrasstak kan man ha skön utomhusmöbler med dynor och kuddar ute även om det kommer en skvätt regn. Personligen tycker jag också det är skönare att äta i skuggan än att sitta i gassande sol.
På kvällarna håller sig värmen bättre under tak och dynerna blir inte blöta av nattens dagg.

Beroende på tomt, utsikt och omgivning kan det kanske vara ett alternativ att ha en balkong från ovanvåningens allrum och sovrum likt bilden nedan.
 


Det finns otaliga lösningar man kan göra för att få positiva uteplatser på och vid huset. Här är det ritat in en pergola med utekök och matplats vid poolen. En pergola är helt bygglovsfri. Om man önskar skydd från sol och regn kan ett markistak läggas till.


I detta förslag är huset ritat med fönsterluckor. Önskar man en renare stil kan man välja bort dessa. Fönster, dekorationer och kulörer på tak och fasad kan lätt ändras utifrån egna önskemål.
Nedan visas huset utan fönsterluckor.
 


Villa "Camilla" är ritat utifrån planbestämmelser om 6 meter i byggnadshöjd och utbyggnaden på baksidan har en nockhöjd på 6 meter så det överensstämmer med 6 meters byggnadshöjd.

Se sektionsbilden nedan som visar byggnadshöjd på 6 m, nockhöjd på utbyggnaden på 6 meter och nockhöjden på hela huset på 9,78 m med 40 graders taklutning:
 


På Youtube finns en virtuell rundvandring i huset. Klicka på länken nedan för att komma dit.
 


Nedan beskrivs varje plan med 3D bilder och ritningar.
 

Plan 1


Boytan på plan 1 är på 126,4 kvm och består av en välkomnande hall, kapprum, badrum med tvättmaskin för tillgänglighet, stort sovrum, kök och vardagsrum med öppen planlösning samt TV-rum som kan stängas av med skjutdörrar.

 


När man går rakt fram från hallen kommer man in i kök och vardagsrum med öppen planlösning.
Till vänster finns kapprum och badrum. Till höger finns ett sovrum som också kan användas som kontor eller vad man skulle önska.

BLOGGEN  visas olika två olika förslag till disponering av rummen. 
 


Köket är rymligt och i hörnet finns ett skafferi.
Här finns många alternativ på kökslösningar. Vissa önskar att ha spishällen i köksön medan andra önskar den mot väggen. Vi hjälper dig att rita upp det kök som du önskar och skulle trivas bäst med.
 


Just i detta förslag på inredning är soffor placerade i utbyggnaden med full nockhöjd, men skulle man önska ha matplatsen där är det fullt möjligt. På BLOGGEN finns bilder på detta alternativ.
 


Matborden är här placerat mellan kök och TV-rum.
Här finns också en kakelugn. Gillar man öppna spisar bättre kan man byta ut kakelugnen till en öppen spis.
 


TV-rummet är avskärmat med dubbeldörrar i glas så om någon önskar titta på TV medan andra önskar sitta kvar vid matbordet eller i vardagsrummet utan att bli störd av ljudet är det bara att dra för skjutdörrarna. Med skjutdörrar i glas känns ändå TV-rummet öppet även om dörrarna är stängda.

Det finns utgång ut till uteplatsen från TV-rummet.
 


På nedre plan finns även ett sovrum på drygt 16 kvadratmeter med gott om förvaring och utgång ut genom dubbeldörrar till uteplatsen. Rummet kan användas till både sovrum och kontor eller vad som helst. Det att rummet har egen ingång möjliggör att man hyra kontor i sitt egna hem enligt Skatteverkets regler.
 


På andra sidan om entrén från sovrummet finns kapprum och badrum.
Badrummet är tillgänglighetsanpassad och här finns det förberett för en kombimaskin (tvätt och tork) som krävs om man väljer att ha tvättstugan på övre plan som i detta hus.

Teknikrummet finns också i anknytning till kapprummet. Om man har garage kan man lägga teknikrummet där och rummet kan användas till förvaring eller tvättstuga om det skulle föredras.
 


Kapprum:
 


Mellan hall och kök/vardagsrum går trappan upp till ovanvåningen. Under trappan finns förvaringsmöjligheter.
 


Plan 2
 


Plan 2 består av ett allrum i mitten, 3 sovrum varav 2 delar på ett badrum och ett sovrum har eget badrum och walk-in-closet. Tvättstugan finns med ingång från allrummet.
Önskar man större tvättstuga kan man ta yta från badrummet bredvid och omdisponera ytorna.
 


När man kommer upp från trappan kommer man till allrummet med ingång till tvättstuga, badrum och dom 3 sovrummen som finns på övre plan. I allrummet  finns möjlighet för öppen spis.
 


Från allrummet finns utgång ut på balkongen som ligger över entrén. Här är det nu placerat en läshörna, men en kontorsyta skulle också passa riktigt bra.


Bredvid läshörnan finns tvättstugan med plats för tvättmaskin, torktumlare, vask samt upphängning. Om man önskar en större tvättstuga  kan man ta yta från det stora badrummet som ligger bakom väggen.

otalt finns 3 sovrum på plan 2. Nedan presenteras sovrum 2 på drygt 13 kvm med plats för dubbelsäng och förvaring.
 


Mellan sovrum 2 och 3 som är lika stora finns ett gemensamt badrum med dubbelhandfat, dusch, toalett och förvaringsmöjligheter. Just här har jag ritat in ett dubbelhandfatets Agnes från Qvesarum som jag tycker passar i stilen.
 

Sovrum 2  och 3 är lika stora på drygt 13 kvadratmeter.
Här är sovrum 3 inrett som ett barnrum med en 120 cm bred daybed.
Även detta rum får plats med en dubbelsäng om det skulle passa bättre.

Här finns det möjlghet att göra ett litet fönster ut mot glasutbyggnaden där skrivbordet står för att göra rummet ljusare och ge det mera utsikt.
 


På andra sidan om allrummet finns föräldrasovrummet med egen walk-in-closet och badrum.
Även detta sovrum är på drygt 13 kvm:
 


Walk in closet mellan sovrummet och det egna badrummet:
 

Detta privata badrummet har dubbelhandfat, stor dusch, badkar och toalett.
Vilken stil och handfat man önskar väljer man helt själv. Detta är endast förslag till disponering.

Det är detta badrum som kan minskas i storlek om man istället önskar en större tvättstuga. Man kan även göra om tvättstugan till ett litet badrum och ha tvättstugan mellan sovrum 2 och 3. Det finns otaliga lösningar.
 


Inredningsbart vindsutrymme


Då huset är ritat med en byggnadshöjd på 6 meter och taklutningen är 40 grader möjliggör det att vinden inreds. Vissa planbestämmelser godkänner inredning av vind medan andra inte.
I detta förslag har jag ritat in en inredd vind med en golvyta på 99 kvm.

Här finns otaliga förslag på inredning - jag har lagt in ett gym och ett sovrum och gjort kattvindar (som också kan nyttjas till förvaring). 
Det är dock möjlighet att lägga in ett badrum här också om det skulle önskas.
 


Hallen på vinden. Här kommer skorstenen upp från nedervåningen.
 


Här finns plats för ett sovrum på 15 kvm om det skulle önskas.
 


På andra sidan om hallen har jag lagt in ett gym på drygt 22 kvm.
Här kan man också lägga in ett sovrum och ett badrum om så skulle önskas.
Möjligheterna är många.

Kattvinden kan också användas till förvaring.
 


Arkitektritningar tillika bygglovshandlingar med upphandlingsunderlag för detta hus kan köpas 
från kr 59.000,- inkl moms. 
Önskas ändringar, inritning på tomtkarta och justering av marknivåer tillkommer timpris och du får då en offert på beräknad tid för ändringarna.

Kontakta Heidi Mikalsen på Dreams & Coffee AB om du är intresserad av detta hus.
Du når henne på telefon: 0703-998755 eller på mail dreamsandcoffee@gmail.com