Attefallshuset "NINA" 30 kvm


Attefallshuset "Nina" är ett ljust och rymligt bygglovsfritt hus med en byggnadsarea på 30 kvadratmeter och en boyta på 24 kvadratmeter. Yttermåtten är 3,5 x 8,5 meter.

Detta huset har ett allrum med ett fullutrustat kök samt plats för både bäddsoffa och matplats. Allrummet har full nockhöjd som gör att det upplevs mycket rymligt.

Detta huset har både ett rymligt allrum med ett fullutrustad kök, hall och ett sovrum med plats för dubbelsäng och våningssäng. Badrummet är ej tillgänglighetsanpassad men innehåller alla funktioner ett badrum kräver. I badrummet finns plats med dusch, toalett, handfat och kombimaskin (tvätt o tork) samt varmvattenberedare. Loftet som har en nockhöjd på 110 cm kan användas som både sovloft och förvaring. 


Huset har en totalhöjd på 4 meter enligt gällade regler för Attfallshus. Takhöjden på insidan är 3,4 upp till nock och 2,10 m takhöjd i sovalkov och badrum. Då takhöjden på 2,10 är lägsta takhöjd för rum som man vistas i tillfälligt måste sovalkoven benämnas som förvaring, men med bra ventilation och relativt stora fönster för ljusinsläpp är detta ändå ett trevligt rum att sova i.

Taket har en lutning på 35 grader. Sovloftet har en nockhöjd på 1,10 m så det är ingen ståhöjd där uppe. Det är endast ett krypinn, men det går ändå bra att sova två personer på loftet.

Huset är ritat på både plintgrund och med platta på mark. Du väljer själv vilken lösning som passar din tomt bäst.

Detta lilla huset är ej tillgänglighetsanpassad så det kan ej användas som komplementbostad enligt gällande regler för Attefallshus 30 kvm, men man kan kalla det för komplementhus/gästhus då regler ändrades fr o m 1 augusti till att man kan använda Attefallshus 30 kvm till mer än komplementbostad. Huset är fullt isolerad och kan användas året om.

Kicka på bilden nedan för en virtuell rundvandring i Attefallshuset Nina:


Nedan finns en funktion där du kan uppleva en virtuellt rundvandring där du kan gå runt i huset i din egen takt. Klicka på 'Load Model' nedan så kommer programmet öppna upp. För att få den mest optimala uplevelsen av huset går du in på Rendering Techniques under fliken View och väljer Standard istället för Basic som den först är inställd på.

View Attefallshus 30 kvm - NINA in Chief Architect’s 3D Viewer.


3D bilderna visar endast ett förslag till inredning. Du är helt fri att inreda som det passar dig och dina behov bäst.

För bygganmälan till Attefallshus 30 kvm krävs Arkitekt- och konstruktionsritningar samt branskyddsbeskrivning. Kostnaden för detta är

kr 12.500,-. inkl moms.

I ritningarna ingår förutom Fasad-, plan- och sektionsritningar även konstruktionsritningar med u-värdesberäkning. V/A ritningar finns och ventilation är beskriven. 

Det tillkommer kr 3.000,- om du önskar mindre förändringar såsom spegelvändning eller flytt/borttagning av dörrar och fönster.

Önskar du att jag ritar in huset på situationsplanen tillkommer en kostnad om kr 2.500,-
Jag behöver då tomtkartan som du får av kommunen som pdf-fil eller DWG-fil samt en skiss över var du önskar huset placerat.

Beställning av ritningarna sker bäst genom formuläret längst ned under fliken Attefallshus.

Ritningarna är skyddad enligt upphovsrättslagen och får inte kopieras, spridas eller i övrigt användas utan upphovsmannens medgivande vilket i detta fallet är Heidi Mikalsen på Dreams & Coffee AB. Ritningarna får endast användas till den fastighet som jag skriver på handlingarna.


Huset har ett sovrum på nedre plan med plats för en dubbelsäng samt förvaring, ett umgängesrum i ena ändan av huset med plats för ett litet kök och soffa/bord/stolar samt en hall där man kan hänga av sig kläder och ett badrum med dusch, tvättmaskin, varmvattenberedare, toalett och handfat.


På loftet som har en nockhöjd på 1,1 m finns plats för en dubbelsäng eller två enkelsängar.


Huvudrummet känns mycket rymligt med dess fulla nockhöjd. Köket är litet med fullutrustad.
Här finns ugn, två spisplattor, bänkkyl med frysfack, vask och förvaring.


I det lilla sovrummet finns plats för en dubbelsäng samt förvaring. Väljer man att ha en enkelsäng skulle man även kunna få plats med ett litet skrivbord.
Sovrummet har full nockhöjd så det känns ljust och luftigt trots att det är litet.


Badrummet finns i direkt anslutning till hallen. Takhöjden i badrum och hall är endast 2,10 som är den lägsta tillåtna takhöjd i rum där man vistas tillfälligt. Över hall och badrum ligger sovloftet.


I badrummet finns det plats för en kombimaskin för tvätt och tork samt för dusch, handfat och toalett. Över kombimaskinen har jag placerat varmvattenberedaren. 


Takfönstret på sovloftet gör att man får in ljus och luft vilket bidrar till uppfattningen av att sovloftet inte känns så instängd trots att det endast är 1,10 m i nockhöjd. Takkupan ger loften extra ljusinsläpp och en mer karaktär. 


Huset upplevs helt olika beroende på fasadkulör och takbeklädnad.
Nedan visas Attefallshuset Olivia med olika fasadkulörer och takbeklädnader samt fönsterspröjs.