Vad kan vi hjälpa till med?

 

Vi jobbar både med stora och små projekt och hälper dig att utforma ditt drömhem.

Arkitektritningar

  • Nybyggnation - bygglovsritningar och upphandlingsunderlag
  • Ombyggnad
  • Tillbyggnad
  • Attefallshus
  • Fritidshus

Vi hjälper dig att planera och rita önskad byggnation och kan presentera lösningar med 3D bilder från mitt arkitektritningsprogram Chief Architect.
 

Du får då en mycket bra överblick över hur det kommer att se ut när det blir klart. Vi kan tillsammans lätt ändra väggar, ta bort eller lägga till dörrar och fönster för att få bästa resultat. Man kan experimentera med olika lösningar före man slutligen bestämmer sig. Det är roligt och man får snabbt svar på sina frågor om hur det skulle kunna se ut.

Vi hjälper dig med allt från planeringen och arkitektritningen till bygglovsansökan.

Arkitektritningar

 

I slutritningarna ingår allt som behövs för bygglov: planritning, fasadritning, sektionsritningar och situationsplan. Utöver detta erbjuder jag 3D bilder på husets fasader och husets interiör och gör ett upphandlingsdokument där vi beskriver materialval som dörrar, fönster, listverk, golv m.m.

Arkitektritningarna tillsammans med upphandlingsdokumentationen med 3D bilder och förslag till materialval är perfekta underlag för förhandlig av pris till husföretag och byggare.
Priserna du får från husföretag och byggare blir jämförbara och du får det hus du vill ha - utan kompromisser.
Vi lovar att du tjänar in arkitektarvodet plus lite till genom förhandlingar med husföretagen.

 

Vi ger dig en offert på det tilltänkta jobbet efter första möte.
 

Prisidé

Prisidé för att rita ditt drömhus - från idéer och arbetsmöten till bygglovshandlingar och upphandlingsunderlag är ca 170.000 kronor inklusive moms. Priset varierar utifrån storlek och hustyp, olika faciliteter samt tomtens utformning. 
I priset ingår planritningar, fasadritningar, sektionsritning, situationsplan samt otaliga 3D bilder av förslagen jag presenterar. Du får även en 3D film där man vandrar igenom huset. Ett upphandlingsunderlag med beskrivning av husets standard tillsammans med 3D bilder  medföljer.

Vi tar endast betalt för dom timmar vi lägger ned på projektet och är det så att den som är arkitekt för uppdraget hittar den lösning som ni söker snabbare än offererad tid så betalar ni endast för den tid som läggs ned. Är det så att projektet drar ut på tiden meddelar vi i god tid innan projektets slut att vi närmar oss offererad tid.


Det är svårt att komma med prisförslag på tillbyggnad av villa då det helt beror på villans storlek, komplexitet och hur mycket som skall ändras. Då vi har så många förfrågningar väljer vi oftast nybyggnationer.

 

Konstruktionsritningar

Vi samarbetar med duktiga konstruktörer och kan som komplement till arkitektritningarna erbjuda dig konstruktionsritningar för huset som ritats. Konstruktionsritningarnas pris varierar från storlek och hur avancerad tillbyggnaden/huset är. Det är svårt att ge ett pris på dessa det det helt beror på projektets art. 

 

Om du planerar köpa nyckelfärdigt hus av en husleverantör ingår konstruktionsritningarna från husleverantören. Då räcker det med arkitektritningarna för bygglovsansökan.

Helhetstänk

 

Då jag i flera år även har jobbat med inredning och trädgårdsdesign tar jag med det tänket in när jag ritar hus. Jag tycker det är viktigt att få en helhetsbild mellan ute och inne, praktiskt och snyggt.

 

Ditt hem skall kännas välkommen och varm, både för dig själv och dina gäster. Du skall må bra av att vistas i ditt eget hem, känna harmoni och trygghet.

Ditt hem skall vara funktionsdugligt och passa dig utifrån det liv du lever.

Dreams & Coffee hjälper dig med att få ett hem som du drömmer om.

                      .

Första hembesöket är kostnadsfritt i Mälardalen

 

Efter att ha pratats vid på telefon så att jag har fått förståelse för ert projekt och om detta är möjligt för mig gällande tid och plats bokar vi en tid för hembesök. Vi går då igenom dina tankar och önskemål och jag får möjlighet att bilda mig en bredare uppfattning av arbetets art och storlek. Husets placering på tomten och tomtens omgivningar är avgörande för dom förslag jag kommer jobba med. Inför vårt möte får du gärna ta fram en planritning med mått och tomtkarta. Har du några egna skisser, idéutklipp eller en Pinterestmapp är det supert! Det hjälper mig att se och förstå hur du tänker och önskar ha det.
Efter första mötet ger jag dig en offert på det tilltänkta arbetet.

 

Arbetsprocessen

Nedan visar jag ett exempel på hur jag jobbar med ett projekt. Alla projekt varierar beroende på kund, önskemål, begränsningar och möjligheter. Typiskt är dock att jag jobbar med många 3D bilder och ger flera exempel på lösningar samt att kunden själv får vara mycket delaktig i utvecklingen av sitt drömboende. 

Första mötet

Kunden kontaktar mig oftast via telefon eller via hemsidan. Vi pratar igenom projektet och behoven som kunden har och kommer sedan överens om en tid att träffas på projektplatsen.

För mig är det viktigt att få en känsla för både uppdragsgivaren och tomten. Att skapa en god relation är förutsättningen för ett lyckad resultat.

Jag går runt på tomten för att se hur ljuset ligger (solens upp och nedgång), tittar på tomtens förutsättningar, hur grannskapet och omgivningen ser ut. Sedan pratar vi om önskemål; både realistiska och drömmar.
Jag fotograferar tomten och eventuellt det hus som står där samt omgivningen så att jag inte missar något. Det är alltid bra att kunna titta tillbaks på bilder.

Bilderna använder jag så gott som det går som bakgrund när jag gör 3D bilder. Just detta projektet som jag skall visa här har en fantastisk sjöutsikt och denna bild använder jag som bakgrundsbild på flera ställen.

Det är viktigt för mig att få alla handlingarna för fastigheten såsom gamla ritningar och situationsplan innan jag påbörjar jobbet. Jag önskar att kunden har kollat upp med Stadsbyggnadskontoret i kommunen om det finns några restriktioner eller andra unika regler som man behöver att ta hänsyn till. Det är alltid bättre att fråga före än att behöva att gjöra ändringar i efterhand. 
​Av kund fick jag alla regler samt nybyggnadskarta från kommunen. 

Det är jättebra om kunden kan visa utklipp eller exempel på sitt drömboende som kan vara en inspirationskälla för mig. Bilder säger ofta mera än ord och det ger mig en bra bild över vad uppdragsgivaren söker för känsla i sitt boende. Jag tipsar ofta kunden om att skaffa ett Pinterest-konto så att jag kan ta del av deras inspirationsbilder på nätet.

Bilderna nedan och en länk till kundens Pinteres konto fick jag från uppdragsgivaren på första besöket. Som ni ser så önskade sig kunden ett New England inspirerad hus med liggande vit panel, svart tak och stiltypisk veranda:

Offert

Efter första mötet skickar jag en offert på det tilltänkta arbetet med pris och planerad start och avslutsdatum.

Jag gör en ungefärlig beräkning på den tid jag tror att uppdraget kommer att ta. Beräkningen bygger på över 18 års erfarenhet av att rita hus till privatpersoner. Om jag märker att tiden börjar närma sig offererad pris meddelar jag i god til att vi närmar oss tidsåtgång och vi kommer då överens om hur vi går vidare. Om jag lyckas förstå kundens behov snabbare och jobba snabbare än planerat betalas endast för den tid jag lägger ned. Oftast brukar det bli mindre tid än planerat.

Om kunden accepterar offerten sätter jag igång och jobbar.

Första förslaget / förslagen

Efter godkänd offert sätter jag mig ned och jobbar med första förslaget. Är det en tillbyggnad tar det lite tid att rita upp det befintliga huset. Min erfarenhet är att gamla ritningar inte helt överensstämmer med verkligheten. Ändringar kan ha gjorts under årens lopp som inte är dokumenterade samt att bygget i sig skiljer sig lite från ursprungsritningen.

Efter någon/några veckor brukar jag presentera första förslaget. Ibland har jag ett eller två förslag på gång - ibland har jag flera. Jag tycker det är viktigt att vi provar flera olika lösningar innan bygglovsansökan skickas in. Det är lättare att göra ändringar i datorn än i verkligheten.

I detta fallet presenterade jag 3 olika förslag på ett New England hus:

Jag skickade förslagen via mail inför vårt första arbetsmöte.
Klicka HÄR om du önskar se 3D bilder som jag skickade innan vårt första arbetsmöte.

Detta är bara skisser även om dom ser riktigt bra ut i mitt 3D arkitektritningsprogram. Jag visar olika vinklar av huset samt många inredningsbilder. Det är utifrån alla dessa bilder vi jobbar vidare tillsammans.

 


Arbetsmöte

När uppdragsgivaren har fått bilder och förslag tillskickat bokar vi in ett arbetsmöte där vi sätter oss tillsammans och går igenom förslagen.

Vad var bra? Vad var mindre bra? Vad skall ändras? 

Vi tar upp nya idéer som kanske har dykt upp när dom olika förslagen presenterades. 

Vissa gånger är ett förslag klockrent och bara mindre justeringar görs. I andra fall får vi jobba lite mera och det blir isåfall flera skisser och  flera arbetsmöten.


Justerad förslag

Efter arbetsmötet gör jag justeringar enligt vad vi har kommit överens om. Jag skickar bilder via mail och vi har en mail och telefon-dialog om ändringarna som jag gjort.

Vid behov har vi även ett andra arbetsmöte. Antal arbetsmöten justeras lite efter var i landet eller utlandet kunden befinner sig. Med mail, facetime och via telefon kan vi jobba mycket effektivt.
Om  kunden bor  långt ifrån gör jag gärna en video med en virtuell genomgång i huset så man får en bättre uppfattning om rumsfördelningen.  
Jag gör alltid en virtuell rundvandring av huset när vi är överens om slutresutlatet. Det tar lång tid från ritning till färdigt hus och då kan det vara roligt att ha en film över sitt egna hus.

 


Just detta huset som ligger på en fantastisk tomt i Stockholm skärgård kommer slutligen att se ut som bilderna nedan. 
 

På detta projektet jobbade jag lite extra med kuporna på framsidan - vi provade olika alternativ - stora eller små, eller inga alls? Vi provade också huset med och utan fönsterluckor. Andra förslag som man kan göra är färgval, men just i detta projektet hade kunden bestämt sig för ett vitt hus i New England stil med svart tak.


Mitt program som heter Chief Architect är helt fantastiskt på att göra små ändringar med som har stor betydelse. Jag kan snabbt ta bort ett fönster eller en dörr, lägga till fönster eller dörrar, flytta väggar, göra färgval ..... göra allt beroende på vad som behövs. Av och till kan olika typer av fönster provas bara för att få känslan av vad man väljer bort.

Det slutliga förslaget på fronten blev såhär:

Slutligt förslag

Efter andra arbetsmötet och många telefonsamtal och mail presenterade jag det slutliga förslaget som bygger på dom överenskommelser som vi har haft. Vi har gjort lite småjusteringar under tiden. Det är viktigt att processen tar tid så man har tid att titta på dom olika alternativen i lugn och ro och bolla idéer med varandra. Ibland måste man kompromissa. Man skulle vilja ha det större, men det kanske finns restriktioner om hur stort man får bygga eller hur dyrt man kan bygga..

Så här såg det slutliga förslaget ut.

Bygglovshandlingar

När kunden har fått tittat noga på det sista förslaget och verkligen känt efter så att det känns helt rätt är det dax för utskrift av bygglovshandlingar som skall skickas till Stadsbyggnadskontoret för ansökan om bygglov.
Kunden får själv anlita kontrollansvarig och meddela denna till Stadsbyggnadskontoret i kommunen.

Kunden får även upphandlingsunderlag med 3D bilder och förslag till materialval som man tillsammans med bygglovshandlingarna kan skicka vidare till olika husleverantörer och byggföretag för upphandling.
Upphandlingsunderlaget är ett word-dokument som beskriver husets standard som tillsammans med 3D bilder som visar hus huset skall se ut i slutändan.
Materialbeskrivning av dörrar, listverk, detaljer, golv och fönster finns beskriven i text och bild. Detta är värdefullt som underlag till upphandlingen så att man får rätt pris från olika leverantörer och kan jämföra hus med liknande standard.


Konstruktionsritningar

När bygglovshandlingarna är inskickade och fastighetsägaren har fått positivt bygglovsbesked lämnas digitala handlingar i DWG format till antingen en av byggnadskontruktörerna som jag samarbetar med eller det husföretag som kunden väljer att köpa huset av.
Konstruktionsritningarna levereras innan teknisk samråd hos stadsbyggnadskontoret. Kontrollansvarig är närvarande på teknisk samråd.

När startbeskeded kommer från Stadsbyggnadskontoret är det bara att börja bygga.

 


Hösten 2016 blev huset inflyttningsklart och i December samma år var jag på besök i huset. Jag har bloggat om detta och klickar du HÄR får du se bilder av både in och utsida.

Nedan visas bilder på fasaden och i slutändan valde kunden att inte ha fönsterluckor. Det blev ett mycket vackert hus som ligger på en magisk plats vid vattnet.