Arbetsprocessen

Nedan visar jag ett exempel på hur jag jobbar med ett projekt. Alla projekt varierar beroende på kund, önskemål, begränsningar och möjligheter. Typiskt är dock att jag jobbar med många 3D bilder och ger flera exempel på lösningar samt att kunden själv får vara mycket delaktig i utvecklingen av sitt drömboende. 

 

Första mötet

Kunden kontaktar mig oftast via telefon eller via hemsidan. Vi pratar igenom projektet och behoven som kunden har och kommer sedan överens om en tid att träffas på projektplatsen.

 

För mig är det viktigt att få en känsla för både uppdragsgivaren och tomten. Att skapa en god relation är förutsättningen för ett lyckad resultat.

 

Jag går runt på tomten för att se hur ljuset ligger (solens upp och nedgång), tittar på tomtens förutsättningar, hur grannskapet och omgivningen ser ut. Sedan pratar vi om önskemål; både realistiska och drömmar. Jag fotograferar tomten och eventuellt det hus som står där samt omgivningen så att jag inte missar något. Det är alltid bra att kunna titta tillbaks på bilder.

Bilderna använder jag så gott som det går som bakgrund när jag gör 3D bilder. Just detta projektet som jag skall visa här har en fantastisk sjöutsikt och denna bild använder jag som bakgrundsbild på flera ställen.

Det är viktigt för mig att få alla handlingarna för fastigheten såsom gamla ritningar och situationsplan innan jag påbörjar jobbet. Jag önskar att kunden har kollat upp med Stadsbyggnadskontoret i kommunen om det finns några restriktioner eller andra unika regler som man behöver att ta hänsyn till. Det är alltid bättre att fråga före än att behöva att gjöra ändringar i efterhand. 
​Av kund fick jag alla regler samt nybyggnadskarta från kommunen. 

 

Det är jättebra om kunden kan visa utklipp eller exempel på sitt drömboende som kan vara en inspirationskälla för mig. Bilder säger ofta mera än ord och det ger mig en bra bild över vad uppdragsgivaren söker för känsla i sitt boende. Jag tipsar ofta kunden om att skaffa ett Pinterest-konto så att jag kan ta del av deras inspirationsbilder på nätet.

 

Bilderna nedan och en länk till kundens Pinteres konto  fick jag från uppdragsgivaren på första besöket. Som ni ser så önskade sig kunden ett New England inspirerad hus med liggande vit panel, svart tak och stiltypisk veranda:

 

Offert

Efter första mötet skickar jag en offert på det tilltänkta arbetet med pris och planerad start och avslutsdatum.

 

Om kunden accepterar offerten sätter jag igång och jobbar.

 

 

.

Första förslaget / förslagen

Efter godkänd offert sätter jag mig ned och jobbar med första förslaget. Är det en tillbyggnad tar det lite tid att rita upp det befintliga huset. Min erfarenhet är att gamla ritningar inte helt överensstämmer med verkligheten. Ändringar kan ha gjorts under årens lopp som inte är dokumenterade samt att bygget i sig skiljer sig lite från ursprungsritningen.

 

Efter någon/några veckor brukar jag presentera första förslaget. Ibland har jag ett eller två förslag på gång - ibland har jag flera. Jag tycker det är viktigt att vi provar flera olika lösningar innan bygglovsansökan skickas in. Det är lättare att göra ändringar i datorn än i verkligheten.

 

I detta fallet presenterade jag 3 olika förslag på ett New England hus:

Förslag 1:

Förslag 2:

Förslag 3:

Jag skickade förslagen via mail inför vårt första arbetsmöte. Önskar du se fler bilder av dessa förslag är du välkommen att titta på min blogg - klicka HÄR för förslagen.

 

Detta är bara skisser även om dom ser riktigt bra ut i mitt 3D arkitektritningsprogram. Jag visar olika vinklar av huset samt många inredningsbilder. Det är utifrån alla dessa bilder vi jobbar vidare tillsammans.

 

 

 

.

Arbetsmöte

När uppdragsgivaren har fått bilder och förslag tillskickade bokar vi in ett arbetsmöte där vi sätter oss tillsammans och går igenom förslagen.

 

Vad var bra? Vad var mindre bra? Vad skall ändras? 

 

Vi tar upp nya idéer som kanske har dykt upp när dom olika förslagen presenterades. 

 

Vissa gånger är ett förslag klockrent och bara mindre justeringar görs. I andra fall får vi jobba lite mera och det blir isåfall flera skisser och  flera arbetsmöten.

 

 

.

Justerat förslag

Efter arbetsmötet gör jag justeringar enligt vad vi har kommit överens om. Jag skickar bilder via mail och vi har en mail och telefon-dialog om ändringarna som jag gjort.

 

Vid behov har vi även ett andra arbetsmöte. Antal arbetsmöten justeras lite efter var i landet eller utlandet kunden befinner sig. Med mail och via telefon kan vi jobba mycket effektivt.
Om  kunden bor  långt ifrån gör jag gärna en video med en virtuell genomgång i huset så man får en bättre uppfattning om rumsfördelningen. Oftast gör jag video av huset även om kunden bor nära. Det tar lång tid från ritning till färdigt hus och då kan det vara roligt att ha en film över sitt egna hus.

 


Just detta huset som ligger på en fantastisk tomt i Stockholm skärgård kommer slutligen att se ut som bilderna nedan. Om du önskar se fler bilder på detta hus kan du klicka in på Bloggen - HÄR.
 


På detta projektet jobbade jag lite extra med kuporna på framsidan - vi provade olika alternativ - stora eller små, eller inga alls? Vi provade också huset med och utan fönsterluckor. Andra förslag som man kan göra är färgval, men just i detta projektet hade kunden bestämt sig för ett vitt hus i New England stil med svart tak.
 

Mitt program som heter Chief Architect är helt fantastiskt på att göra små ändringar med som har stor betydelse. Jag kan snabbt ta bort ett fönster eller en dörr, lägga till fönster eller dörrar, flytta väggar, göra färgval ..... göra allt beroende på vad som behövs. Av och till kan olika typer av fönster provas bara för att få känslan av vad man väljer bort.

 

Frågor vi hade var; inga takkupor, små takkupor eller stora?

 

 

.

Slutligt förslag

Efter andra arbetsmötet och många telefonsamtal och mail presenterade jag det slutliga förslaget som bygger på dom överenskommelser som vi har haft. Vi har gjort lite småjusteringar under vägs. Det är viktigt att processen tar tid så man har tid att titta på dom olika alternativen i lugn och ro och bolla idéer med varandra. Ibland måste man kompromissa. Man skulle vilja ha det större, men det kanske finns restriktioner om hur stort man får bygga eller hur dyrt man kan bygga..

 

Så här såg det slutliga förslaget ut.


Bygglovshandlingar

När kunden har fått tittat noga på det sista förslaget och verkligen känt efter så att det känns helt rätt är det dax för utskrift av bygglovshandlingar som skall skickas till Stadsbyggnadskontoret för ansökan om bygglov. Jag skriver ut  bygglovshandlingarna  i flera ex i A3 format som skickas till uppdragsgivaren som i sin tur skickar in handlingarna till Stadsbyggnadskontoret. Kunden får själv anlita kontrollansvarig och meddela denna till Stadsbyggnadskontoret i kommunen.

Kunden får även bygglovshandlingarna som bilder så att man kan skicka handlingarna vidare till olika husleverantörer och byggföretag för upphandling.

 

 

 

 

.

Konstruktionsritningar

När bygglovshandlingarna är inskickade och fastighetsägaren har fått positivt bygglovsbesked kontaktas antingen en av byggnadskontruktörerna som jag samarbetar med eller det husföretag som kunden väljer att köpa huset av. Konstruktionsritningarna levereras innan teknisk samråd hos stadsbyggnadskontoret. Kontrollansvarig är närvarande på teknisk samråd.

 

När startbeskeded kommer från Stadsbyggnadskontoret är det bara att börja bygga.